Colectarea selectivă presupune colectarea deșeurilor pe categorii, apoi depozitarea acestora în pubelele și containerele amenajate și inscripționate pentru diversele categorii.
Principalele categorii ale deșeurilor municipale care se colectează separat, sunt următoarele:
Deșeuri menajere (expl.: alimente, resturi de mâncare, ambalaje de unică folosință murdare etc.)
Deșeuri de Hârtie și Carton (expl.: pungi de hârtie, cutii de carton, ziare, reviste, caiete, ambalaje de hârtie etc.)
Deșeuri de Plastic și metal (expl.: PET-uri din plastic, ambalaje din plastic, caserole, farfurii și pungi din plastic curate, ambalaje din metal și doze de aluminiu etc.)
Deșeuri de Sticlă (expl.: sticle, borcane etc.)
Deșeuri voluminoase (expl.: mobilier, deșeuri de uz caznic etc.) - sunt deșeuri din categoria celor speciale, care se colectează cu ocazia unor campanii periodice organizate în acest sens.
Deșeuri periculoase din categoria celor menajere (expl.: ambalaje detergenți și alte produse de curățenie și igienă, cutii vopseluri, recipiente spray-uri etc.) - sunt deșeuri din categoria celor speciale, care se colectează cu ocazia unor campanii periodice organizate în acest sens.
Deșeuri electronice, electrice și electrocasnice – sunt deșeuri din categoria celor speciale, care se colectează cu ocazia unor campanii periodice organizate în acest sens.
Deșeurile din construcții și amenajări – sunt deșeuri din categoria celor speciale, care se colectează la cerere, contra cost.
Deșeurile biodegradabile – sunt deșeurile care, în zonele rurale, sunt supuse compostării individuale, astfel încât să fie redirecționate de la depozitate finală, precum sunt cele menajere din zonele urbane.